Familia Addams – un spectacol care merită văzut măcar o dată în viață (de Theodora Mihu)

Familia Addams este un musical teatral adaptat după celebrele animații ale lui Charles Addams, care prezintă familia americană ideală, doar că… pe dos… Debutul a avut loc în 1937 și a fost o sursă de inspirație pentru un șir lung de filme, seriale, desene animate și respectiv piese de teatru.Este al doilea musical pus in scenă la Teatrul Excelsior de Răzvan Mazilu.

De la început, suntem invitați la familia Addams – o familie nu tocmai normală, ba chiar opusul, o familie excentrică, la baza căreia stau glume și acțiuni macabre.

Wednesday, unica fiică a familiei Addams, se îndrăgostește de Lucas, un băiat dintr-o familie normală, iar de aici începe coșmarul părinților.

Povestea este prezentată,in mare parte,din perspectiva lui Gomez, capul familiei Addams.Vă vine să credeți că nu și-a mințit niciodată soția?! Trebuie să facă acest lucru chiar acum pentru că unica lui fiică i-a încredințat un secret pe care nu trebuie să-l împartă cu soția lui, Morticia: tânărul Lucas a cerut-o de soție, iar Wednesday are de gând să accepte. Adolescenta se teme de reacția mamei și vrea ca masa impreună cu familia lui Lucas să fie una mai aproape de normalitate. Și cele două familii se întâlnesc…

Atmosfera este una bizară, pentru că prin casă se plimbă nestingherite și spiritele celor decedați, pe care doar Addams-ii le văd.

Ideea este că și vii si morții luptă pentru iubire care este triumfătoare în final.Chiar si Fester găsește iubirea, dar nu una obișnuită, pământească, ci chiar pe strălucitoarea și îndepărtata… Lună (este vorba despre astrul nocturn).

Mie mi-au plăcut toate interpretările, toți actorii s-au potrivit rolurilor, dar după mine cel mai convingător a fost Lucian Ionescu în rolul lui Gomez Addams. Actorul a cântat, a dansat, a glumit, a plâns și a reușit să contureze perfect un bărbat seducător, un latin îndrăgostit până peste cap de nevasta sa, un tip care se autocaracterizează astfel: „Ceea ce îmi lipsește în inteligență, compensez prin superficialitate!” De asemenea, m-a impresionat prin originalitate și vitalitate, fiind un personaj diferit față de cel cu care eram obișnuită din film.

Muzica a fost bine adaptată acțiunii și faptul că ei cântau și dansau împreună, a fost ceva care a îmbogățit mult piesa. Cred că este un musical demn de Broadway!

Costumele, machiajele și decorurile au fost excepționale, toate în stilul Halloweenului.Totul este dus la extrem, de la sicrie până la aparate de tortură… Costumele care m-au surprins cel mai mult au fost cel al bunicii (care avea o cioară moartă pe post de pălărie) și cele ale stafiilor care purtau toate detaliile semnificative ale morții lor.

Atât eu, cât și publicul, am fost plăcut impresionați. Pot spune că este cel mai bun spectacol de teatru pe care l-am văzut până acum (a reușit să întreacă până și Thomas Sawyer*, care era preferata mea). A fost adaptat foarte bine și, sincer, cred că merită văzut măcar o data în viață.

* Thomas Sawer, spectacol al Teatrului EXCELSIOR

Theodora Mihu, elevă – Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza

FAMILIA ADDAMS

libretul: Marshall Brickman & Rick Elice

muzica și versurile: Andrew Lippa

traducerea și adaptarea: Carmen Stanciu

traducerea și adaptarea songurilor: Alex Ștefănescu

Regia, coregrafia, costumele: Răzvan Mazilu

Echipa completă a spectacolului, aici: https://www.teatrul-excelsior.ro/familia-addams/