DESPRE ADOLESCENȚI: APARENȚE VS REALITATE (articol de Diana Parpalea)

Chronicle of the show on the blog. Diana Parpalea on page. Start.

Între a privi și a vedea un lucru există o diferență. Privim oamenii din jur, dar se poate ca noi să nu-i vedem cu adevărat. O singură privire de sus până jos asupra unei persoane te oprește încă după primele secunde asupra unor judecăți eronate. La un nivel superficial, nu doar tinerii, dar și adulții își creează o proprie imagine a lumii în care trăiesc. Dar pentru că cei mai mici învață de la cei mai mari, aceste prejudecăți pot cauza mari probleme în societate.

Un spectacol exemplu al unei societăți deloc absurde este „Băiatul cu șosete roz” de Alexandru Gorghe, de la Teatrul Excelsior Bucureși, în regia lui Ciocîrlan. Aparent, și spectacolul pare să fie unul imaginar prins într-un decor simbolic. Un mic orășel prins între gratiile vlogului, certurilor dintre adolescenți și părinți, depresiei, lipsei de comunicare, anxietății, influenței media, conducerii proaste, judecăților și etichetelor, influențelor; dar și continuu sufocat de BREAKING NEWS.

Spectacolul pune la un loc toate aceste probleme și construiește un spațiu închis, din care nu poți evada, decât cu ajutorul unei voci care te ghidează: „Actors prepare the set.” Și prin aceste mici pauze, ca spectator poți să decizi dacă sunt neimportante sau neinspirate, ori dacă nu cumva, cineva, în viața noastră ne ghidează într-un mod asemănător existența. ”Actors on stage!” Un joc ce pare ipocrit și deloc adevărat, din cauza exagerării, nu este deloc întâmplător. Având în vedere sutele de intenții ale tinerilor de a-și spune durerea prin cele mai abuzive modalități, așa se prezintă și jocul actorilor: un strigăt al marșului împotriva lumii cotidiene.

De unde vin toate aceste tendințe? De pe social media. Azi trebuie să avem grijă ce influenceri ne alegem. Este mai grav decât ne putem imagina. Pur și simplu, un video urcat pe internet cu un/o băiat/fată care ne vorbește despre tot ce mișcă și zboară în lumea asta, doar din „experiența personală”, deși are doar 15 ani, se poate numi manipulare. Iar această manipulare media ne poate crea păreri, opinii, viziuni, cu care poate nu suntem de acord, dar pentru că „așa spune”, așa faci.

Astfel, spectacolul „Băiatul cu șosete roz” cred că trebuie considerat un alt reminder al problemelor din societate. Cu toate că tema este universală, atât pentru adulți, cât și pentru tineri, cei din urmă nu ar trebui să râdă, ci să deschidă ochii, să înceteze doar să privească și să înceapă să vadă.

The end. Applause and change yourself!

 

Diana Parpalea,

studentă anul II Teatrologie – UNATC „I.L. Caragiale”

 

 

BĂIATUL CU ȘOSETE ROZ
de Alexandru Gorghe
cu: Aida Avieriței, Mircea-Alexandru Baluta, Loredana Cosovanu,
Oana Predescu, Mihai Mitrea, Alex Popa
regia: Ciocîrlan | mișcare scenică: Mariana Gavriciuc | lighting design: Daniel Buglea | muzica originală: Adrian Picioarea | scenografie: Clara Pop | graphic design: Karla Broșteanu |
asistență de regie: Elena Coman