„Băiatul cu șoseste roz” – spectacolul care a readus tinerii în sălile de teatru (articol de Eliza Chirițoiu)

Piesa „Băiatul cu șoseste roz” merită cu adevărat premiul câștigat la Concursul de dramaturgie pentru adolescenți „NEW DRAMA 2018”, fiind un exemplu viu al faptului că în era tehnologiei, merită mai mult ca oricând să mergi la teatru.

Încă de la intrare, spectatorii rămân surprinși. Sala de spectacol este una restrânsă, în care scena este reprezentată de o cutie cu podea mobilă, luminată din toate direcțiile, în care mai târziu actorii își vor desfășura rolul.

Când spectacolul începe, suntem anunțați de o voce fără corp că este timpul să ne închidem telefoanele și să ne lăsăm purtați în lumea personajelor. În câteva clipe, Dodi, interpretată de Aida Avieriței, apare pe scenă. Distanța aproape inexistentă dintre actor și spectator creează o legătură între cei doi, ce ne face să preluăm din energia puternică, transmisă de aceasta.

Povestea își continuă firul și, pe parcurs, începem să o îndrăgim pe mica Eliza (Loredana Cosovanu), Doamna Râlea (Oana Predescu), oița neagră (Mircea Băluță), Muncitorul Râlea (Mihai Mitrea) și, nu în cele din urmă, pe băiatul cu șosete roz (Alex Popa). Aceștia reușesc să transmită într-un mod comic problemele cu care societatea din ziua de astăzi se confruntă: homofobia, lipsa propriilor păreri, așa-zisul „efect de turmă” și ușurința influențării oamenilor, cu scopul de a le pune sub semnul întrebării.

La finalul operei, aflăm un detaliu ce schimbă toată povestea: șosetele roz erau doar niște șosete albe, ce au fost spălate cu bluze roșii. Astfel, ironia ultimei replici este aceea că oamenii judecă evenimentele din jur fără a ști care este adevărul, transformând orice situație în una gravă, ce ne poate afecta viețile tuturor.

 

 

 

articol de Eliza Chirițoiu,

Liceul Teoretic Școala Europeană București, clasa a XI-a

 

 

BĂIATUL CU ȘOSETE ROZ
de Alexandru Gorghe
cu: Aida Avieriței, Mircea-Alexandru Baluta, Loredana Cosovanu,
Oana Predescu, Mihai Mitrea, Alex Popa
regia: Ciocîrlan 
| mișcare scenică: Mariana Gavriciuc | lighting design: Daniel Buglea | muzica originală: Adrian Picioarea | scenografie: Clara Pop | graphic design: Karla Broșteanu |
asistență de regie: Elena Coman