Așteptări vs realitate (articol de Maria Selevestru)

Adevărul este că fiecare dintre noi vine la o piesă de teatru cu anumite așteptări și de obicei nu sunt cele mai înalte, ținând cont că ,,Teatrul ” e de multe ori asociat cu ,,O activitate școlară plictisitoare, dar obligatorie”. Festivalul de teatru penru adolescenți Excelsior TEEN-FEST își propune să schimbe această percepție și, în cazul meu, a reușit.

Așteptări: ale mele, de la spectacolul ,,Monster”* trebuie să recunosc erau moderate. Ceva drăguț, dar nu ieșit din comun. Probabil o poveste cam clișeică, cu morala „să fii o persoană mai bună”. O intenție aplaudabilă, dar care nu te dă pe spate.

Realitate: Am fost profund șocată și mișcată de acest spectacol în același timp. Mi se pare mai mult decât orice, un spectacol cu rol de conștientizare care critică într-un mod discret viciile pe care le avem de fapt cu toții. Violența care era prezentată în spectacol m-a lăsat cu un gol în suflet, fiindcă am realizat de fapt că acest spectacol are ca bază realiteta și că viața unor oameni e atât de diferită de a mea. Că pentru unii acest lucru este o normă.

Faptul că spectatorii înconjurau, într-un fel, scena, crea impresia că eram toți incluși în poveste, că eram cu toții acolo, ceea ce făcea lucrurile și mai reale, mai aproape. Am rămas cu un sentiment ciudat de tristețe, dar și cu o dorință arzătoare de a schimba această normalitate anormală.

* spectacolul MONSTER, o producție Vanner Collective în parteneriat cu Centrul de Teatru Educațional Replika

 

Maria Selevestru, elevă – Colegiul Național „Sfântul Sava”

 

MONSTER
de Duncan Macmillan
traducerea: Denisa Nicolae
regia: Nae Cosntantin Tănase
scenografia: Adeline Andreea Bădescu
distribuția:
Tom – Liviu Romanescu
Darryl – Augustin Kremser
Jodi – Denisa Nicolae
Rita – Mihaela Rădescu