Ne confruntăm cu noi de Younes Yvonne

Întrebi și vrei să primești un răspuns. Ești sigur că ești gata să auzi răspunsul? Sau răspunsurile? Să numim acest joc „adevăr”… Sigur ești gata să descoperi adevărul?

Spectacolul Deșteptarea primăverii vorbește despre om și întrebările pe care el și le pune. Sunt aici și cele mai ascunse sentimente, la care nu te-ai gândit, poate, niciodată. Nu putem să fugim de frică, dar ne este frică să ne înfruntăm frica. Amuzant!

Când suntem mici, atât părinții cât și ceilalți oameni din jur ne explică anumite lucruri pe care se presupune că le vom putea înțelege abia mai târziu. Maturizarea este procesul prin care te dezvolți tu persoană. Deseori ne este teamă să ne asumăm cine suntem cu adevarat și uităm să ne iubim pe noi, în același timp așteptându-ne să fim iubiți de alții.

În Deșteptarea primăverii accentul cade pe tineri, pe adolescenți mai exact și pe nepregătirea lor pentru schimbările care urmau să se întâmple si despre care nu știau nimic. Observăm acest lucru chiar de la prima scenă, atunci când Wendla apare speriată si complet debusolată de transformările trupului ei, pe încearcă să și-l acopere. Deși au loc două decese, al lui Moritz si al Wendlei, iar destinul lui Melchior nu pare a fi unul tocmai bun, spectacolul are totuși o viziune înțeleaptă asupra vieții.

Povestea se schimbă de multe ori, astfel încât spectator fiind stai în suspans la fiecare mișcare sau sunet. Niciodată nu este așa cum te-ai aștepta. Mereu apare ceva neprevăzut și totul se schimbă.

Sensibilitatea spectacolului este bine conturată și accentuată chiar datorită prezenței formației Firma, aceasta interpretând muzica live, ca un fel de comentariu al acțiunii. Lucrul acesta îl introduce pe spectator în poveste, care rămâne acolo chiar și după terminarea reprezentației.

Un text și un spectacol despre libertate și despre constrângeri. Despre iubirea de care nici nu știai că e iubire. Despre oameni și despre viața lor, a noastră. Noi suntem oamenii.