Auzind noi glasuri (cronică de Daria Comeagă)

Pentru prea mult timp, lumea teatrului a fost una inaccesibilă persoanelor cu deficiențe de auz, însă în după-amiaza zilei de 3 octombrie, în sala „Ion Lucian” a Teatrului Excelsior, patru personaje și-au povestit cele mai frumoase vise și cele mai întunecate coșmaruri explorând farmecul și plasticitatea limbajului semnelor.

Prezența actorilor cu deficiențe de auz nu a făcut decât să amplifice autenticul spectacolului, iar proiecțiile de film ce evocau o lume puternic vizuală a ciorii albastre au accentuat această idee a unui univers lipsit de sunete, dar la fel de bogat ca oricare altul.

Astfel, spectacolul devine o călătorie senzorială cu totul aparte, iar ceea ce ar fi trebuit să reprezinte percepția distorsionată asupra lumii personajelor, devine cea mai sinceră iterație a sa, una lipsită de metafore mincinoase și de jocuri de cuvinte inutile.

În cele din urmă, spectacolul „Visând glasuri” în conceptul Nicoletei Lefter nu este destinat exclusiv persoanelor cu deficiențe de auz, ci este redefinit prin perspectiva fiecărui spectator în parte. Tocmai de aceea, acest spectacol merită trăit, mai curând, decât povestit.

 

Visând glasuri – după texte de Ted Hughes și Lavinia Braniște
Teatrul pentru Copii și Tineret GONG, Sibiu

secțiunea #împreună – spectacol accesibil persoanelor cu deficiențe de auz

 

CONCEPT: Nicoleta Lefter
VIDEO ARTIST: Paul Mureșan
ASISTENT GRAFICĂ: Liviu Pop
SOUND DESIGN: Claudiu Urse

CU:
Claudia Stühler

Raluca Maria Şerbu*

Emanuel Furdui*

Claudiu Urse

Nicoleta Lefter / Paul Bondane

*elevi Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă, nr. 2, Sibiu